top of page

Är det okej att be om hjälp?

Uppdaterat: 17 sep. 2022

Eller drar du dig för det på din arbetsplats?Att be om hjälp är inte alltid det lättaste. Att behöva räcka upp handen i skolan var det inte alla som gjorde, utan det var först när läraren upptäckte att barnet inte gjorde något eller lämnade in ett tomt papper som det uppmärksammades att barnet hade behövt hjälp.- Så vad har det med arbetsplatser att göra?


-Jo det är inte det lättaste att alltid be om hjälp även i vuxen ålder.


-Varför inte?


-Skälen kan vara många men det finns lösningar. Titta längre ner för att se hur du kan hjälpa.- Du kan ställa en "dum-dum" fråga på ett möte eller på en rast, så att det som är på agendan förtydligas.

När du gör det här får någon annan känna att de inte var ensamma om att undra, och de fick svar fast de inte behövde fråga.


- Ställ dina frågor som du själv undrar över, även om du vet att du kan ta reda på informationen själv.

När du gör det får andra känna sig mindre ensamma i sina tankar och funderingar.


- Gå till dina kollegor och fråga om du kan hjälpa till med något. Speciellt om kollegan är ny, och du har jobbat där länge.

När du gör det kommer den nya kollegan känna sig sedd. För den nya kollegan har möjligen känslan av att vara till last när den redan ställt många frågor, så när du söker upp den känns det lättare att fråga.


- Påminn om att det är okej att fråga!

Du kanske sagt det 100ggr, men människor gillar att bli påminda om saker som är jobbigt för att sedan våga ta steget.


- Ha öppna dörrar!

Öppna dörrar signalerar att det är välkommet att komma in och ställa frågor och personen behöver inte knacka - det kan vara ett hinder.


Men allra bäst, är att arbeta med en inkluderande attityd, där frågor är okej oavsett hur korkade de än kan kännas. Det ska finnas en känsla av prestigelöshet där det är helt okej att ställa frågor som en borde veta svaret på. För bemöts frågan med ett adekvat svar eller en nyfikenhet istället för ett förlöjligande, kommer andra kollegor snappa upp hur kulturen är på arbetsplatsen och det är avgörande för att nästa person ska våga ställa frågor.


Vågar vi inte fråga, eller att det inte finns en genuin känsla av att vilja hjälpa, kommer arbetsplatsen präglas av egoism, "skyddar mitt skrivbord" och hjulet kommer uppfinnas på nytt på varje enskilt kontor istället för att ha en gemensam syn på det. Vilket kommer göra att flera frustrerande ansikten likt den bild som finns ovan kommer synas istället för ett glatt ansikte som här :).


Fundera gärna kring frågorna här:

Så vad brukar du göra? Frågar du om andra behöver hjälp? Ber du om hjälp? Ställer du frågor på ett möte? Och hur bemöter du frågor på din arbetsplats?Du får gärna dela med dig av inlägget och gör du det på sociala medier, kom ihåg att tagga mig! @socionomkonsultclk eller på linkedIn finns jag under Catrin Keskitalo.


Ha nu en bra och hjälpsam dag!

Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page