top of page

Har du svårt att få ett lung i kroppen under semestern?

Uppdaterat: 17 sep. 2022

Äntligen är semestern här, den tid du har längtat efter så mycket! Den du har räknat ner till, för då ska du få återhämta, vila och koppla bort... Se längre ner för mina tre tips!Men sanningen är att när tiden nu är här, har du svårt att hitta ett lugn i kroppen, den är som ständigt uppe i varv, letar efter nästa uppgift att göra, nästa aktivitet att sätta tänderna i. Du försöker sätta dig, men innan rumpan ens hunnit nudda underlaget så ställer du dig upp för att "jag måste bara..."


Det finns en oro i kroppen och knoppen att använda tiden väl för "nu när jag väl har tid ska jag...." Eller "Jag ska använda semestern på ett gott sätt till allt jag inte hinner med annars..."


Och plötsligt är semestern fylld med aktiviteter och inte med den där efterlängtade avslappningen. Konkret så är din kropp van att gå på högvarv, och den vet inte hur den slappnar av för du har aldrig riktigt övat på det. Avslappning är inte en del av din vardag eller din tillvaro annars. Vanligen springer du från en uppgift till nästa för att beta av din att-göra-lista, så nu när du har 4 veckor (kanske mer?) med tid för avslappning så vet du inte, din kropp vet inte hur den ska varva ner.


Då kommer tre tips:

1.Sätt igång lugn musik, och lyssna på instrumenten som finns i bakgrunden. Inte lyssna på det som är framtonat, utan det som finns där bak, en trumma, en bas, en lågmäld gitarr.

2.Ta en promenad, men gå sakta, riktigt sakta, nästan så att du balanserar på dina steg, för att det går så sakta. Du behöver inte gå långt, men sakta.

3. Våga ha tråkigt. Idag är vi ständigt uppkopplade, får ständigt vårt behov tillgodosett och vi bläddrar på telefonen, gör aktiviteter, måste ha något att göra ständigt för att känna oss nyttiga. Men att våga ha tråkigt, våga att gå planlös en förmiddag eller en hel dag?


Andra tips är:

  • Mindfulness övningar, själv har har testat "mindfulnessresan" den har jag personligen använt, och främst gratisversionen. (Länken är till apple appstore)

  • Låt dina barn bestämma vad ni ska göra, eller tänk dig att du hade barn och de bestämde vad ni skulle göra och, GÖR DET!


Att kunna koppla bort och koppla av är en viktig del för att hämta ny energi, låta kroppen och knoppen få vila, för att ladda upp batterier för ett nytt arbetsår. Ibland kan det vara bra att tänka Byt, Bryt, Avbryt - ska skriva om dessa i ett annat inlägg.


Ha en god semester

Med vänlig hälsning,

Catrin Lovisa Keskitalo, arbetsmiljökonsult.


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page