top of page

För en riktig pissig tillvaro på arbetet

Testa följande tips för att få det så odrägligt som möjligt på arbetet.Var bara otrevlig, riktigt otrevlig.

Säg inte hej, säg inte hejdå. Hälsa inte godmorgon på varandra. Såna trevlighetsfraser är bara onödiga.


Läs bara meddelanden i teams, svara inte.


Ha dörren stängd, från att du kommer till jobbet ända fram tills du går. Du ska inte heller svara om någon knackar. Kommer någon in, måste du säga åt dem att gå!

Ja du fattar!


Du ska inte hjälpa till, det är en viktig del för att få det odrägligt på arbetet. Du får titta bort, titta i telefonen eller om du ändå får frågan, svara bara "Nej". ingen förklaring, det är onödigt.


När någon gjort misstag, uppmärksamma det genom att skratta otroligt högt, ligg dubbelvikt på golvet för misstaget är så ofattbart att kollegan gjort det. För att sedan snick-snacka med andra om det. Och! viktig! Himla med ögonen.


Men var sen! Förstå inte att tider är till för att passas. Överenskommelser är bara att strunta i. Skulle någon fråga varför du är sen, ljug. Hitta på en så ofattbar lögn som möjligt. Men viktigt är när du är sen till ett möte, smyg inte in, utan låt! Skramla, ropa hej!
Be inte om ursäkt. Du är felfri. Du gör aldrig misstag, du gör aldrig fel, så varför skulle du då behöva be om ursäkt?! Om någon ska be om ursäkt så är det alla andra som ska göra det till dig!


Eller vill vi verkligen ha det så här på jobbet? Vill vi ha det miserabelt, odrägligt och otrevligt? Ja ni förstår ju att det är såna här beteenden som är icke-önskvärda. Vi vill kunna skratta tillsammans, inte åt någon, vi vill kunna få hjälp och kunna göra misstag utan att vi får kalla handen.


Har du mött någon av dessa inte önskvärda beteendena?

De här beteendena vill vi inte ha på en arbetsplats och ändå smyger de sig in. Ibland kan det vara så att beteendena är övergående och att en person endast har de under en kort period på grund av personliga omständigheter, men ibland finns inte den förklaringen och beteendena finns under en längre tid.. Men vi vill ändå förstå, varför blir det så? Varför är det så?


Ett tips för att ta hand om beteenden är att prata om vilka beteenden som är önskvärda och skapa en uppförande kod, spelregler och gå utmed att dessa. På det sättet går det att hantera även arbetsrättligt om medarbetare inte följer dessa regler. När vi pratar om elefanten i rummet, som man brukar säga, dvs. i det här fallet är elefanten mer de beteenden som vi inte vill ha på en arbetsplats utan att beskylla personer. Genom det kan vi skapa en arbetsplats med de beteenden som vi vill ha.


Och! Kom ihåg ibland har personer saker i sin tillvaro som gör att dessa beteenden kommer upp till ytan vid dessa tillfällen är det tryggheten i gruppen som kommer vara avgörande för att personen berättar vad det rör sig om.


Jag tänker att vi ska fokusera mer på de beteenden vi vill ha, än på de beteenden som vi vill få bort. Annars får de så mycket uppmärksamhet - lite motsägelsefullt i och med hela inlägget handlar om just icke-önskvärda beteenden, men ibland behöver vi vända på steken och sen fokusera på välkomna beteenden.


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo

Arbetsmiljökonsult Norrland.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page