top of page

"Spring fortare, det ger mer"

Uppdaterat: 27 mars 2023

Har aldrig någon sagt rakt ut, men det är det normerna säger. Fortare, mycket och ökande - det premieras, ger vinster och skapar rubriker. Men 100% fokus på de hårda värdena skapar meningslöshet. Här är tre tips på hur du kan balansera upp förhållandena mellan de mjuka och hårda värdena på företaget och möjliggöra samskapande mellan team och ledare.


För att förstå var tanken kom ifrån så tar jag med er på en söndagslöpning. För här om veckan var jag ute och sprang, min första tur på 10 km på två år. Vad blev tiden? Ja den blev hela 1 timme och 20 minuter. Jag kan förklara varför den såg ut så, men det spelar egentligen ingen roll. Det som istället spelar roll var att jag hade i min egen plan hur det skulle gå till, jag springer i ett tempo om 7.30-8.00 minuter/km, i ca 800 meter och sedan gå i 200 meter. Allt var frid och fröjd, det var skönt väder med bra temperatur, ingen nederbörd, hade en god inställning till min planering och kände att det var bra att jag växlade mellan löpning och gå då det var min första mil jag skulle springa. 6 kilometer in i löpturen ska jag springa om ett äldre par, en kvinna och en man som också är ute och njuter av en promenad i finvädret. De håller sig till vänster på stigen så jag har utrymme att springa om dem på deras högra sida och kommer då närmast mannen. När jag väl passerar så hör jag hur mannen i sällskapet ropar "öka!".


Det här blir som en nagel i ögat på mig resten av turen. Under löpningen tänker jag på det inlägg jag skrev och publicerade förra veckan "Hårda och mjuka värden" , och hur vi ska kämpa och hur hårda värden premieras, "spring fortare - det är bättre", är omskrivningar av mannens ord "ÖKA!" som jag hör i tankarna. Om du är snabb ska det premieras, om du har en hög vinst på sista raden då ska det premieras, Det ska vara fort, mycket och ökande. Nästa månadsvinster, nästa kvartalsvinster, nästa årsboksslut - ska vara bättre än det förra, vi ska slimma organisationer för att öka vinsten eller minska förlusten (beroende på privatägt företag eller offentlig sektor). Det ska vara effektiva och slimmade organisationer som bara ser de hårda värdena och skruvar lite till för att det ska gå fortare, bli mer och öka!


Det enda jag ville var att springa i mitt tempo, utifrån min plan, ta mig runt 10 km, njuta och känna att jag har krafter kvar efter turen - det var mitt mål. Inte att ta 10km under timmen, inte att öka och köra slut på mig själv och inte att springa mitt fortaste, bästa eller snyggast. Det är nog här knixen kommer.


Om vi alltid ska jaga hårda värden kommer vi glömma bort de mjuka värdena. Vi kommer glömma bort varför vi driver företaget, varför vi tränar, varför vi ens kliver upp på morgonen för när det inte går att göra något snabbare, eller att mängden blir mer och att det går att öka, då finns risken att vi blir rätt nedslagna. Risken finns att om vi i samma resa tappat vårt mål, syfte och känslan/kärnan i varför vi gör det, så är risken större att drabbas av ohälsa då allt vi är, vårt företag, vår prestation, är förknippat med är de hårda värdena som inte längre kommer.


Jag springer, tränar tyngdlyftning för att hålla i livet, för att orka, för att få avkoppling och bortkoppling. Jag driver mitt företag för frihet, med målet att skapa ett mer rättvist, inkluderande och varmare samhälle där alla ska ha lika möjligheter att skapa den tillvaro en själv vill uppnå. En annan tanke som slog mig var också på alla mina otaliga löparrundor har jag aldrig någonsin hört en kvinna ropa "öka", utan om det är en kvinna som ropar något när jag passerar så har det allt som oftast varit "heja" - Vilket enligt mig är otroligt mycket mer uppskattat, än en annan okänd persons inställning till mitt tempo.


Så kan vi heja mer på varandra, balansera upp prioriteringen mellan mjuka och hårda värden och ha en mer ödmjuk inställning till vår tillvaro?

Här kommer tre tips för att balansera mjuka och hårda värden:

- Överlåt skapandet av mötesagendan till teamen. Vad tycker teamen är viktigt? Vad behöver vi diskutera och lösa tillsammans utifrån de olika egenskaper/roller och bakgrunder vi har?


- Fånga upp idéer utan att avfärda de. När någon i ditt team kommer till dig med en idé, be dem skriva ner den i ett mail och skicka den till dig. Sedan behöver du en mapp där du samlar alla idéer och en struktur för hur de ska arbetas vidare med. Åter igen - kan det vara en punkt som är viktig för teamet mötet ovanför? "Inkomna idéer"


- Skapa möjlighet till återhämtning efter belastande perioder. Lyssna vad ditt team har för behov, vilka hinder som sätter stopp för återhämtningen. För ett samtal utifrån behov och hinder skapar fler lösningar än problem och ansvar. Möt ditt team i deras vardag, via teams, via fysiska möten på kontoret.


BONUSTIPS! För att kolla av hur ditt team och arbetsplats mår kolla in dessa frågor: Bästa frågorna för att ta reda på hur arbetsplatsen mår


En sak att tänka på. Här på bilden ovanför, står jag på Kebnekaise, och jag hade inte kommit dit upp om vi inte hade pausat var 20'e - 30'e minut. Vi hade inte heller fått den tiden som vi fick på 10 timmar och 40 minuter. Vi hade inte klarat oss utan skador på samma sätt (läs in skavsår, ont i leder, ont i rygg, trötthet). Så ska du nå toppen eller bara nå ditt mål så går det inte att: löpa 100% varje pass, jobba på i 100% varje dag/timme/minut, eller "vad som helst" går inte att göra 100% hela tiden. Om du tränar efter ett schema som är upplagt av kunnig person kommer du fort se att dina pass på 100% är otroligt få i antal, men att betydligt fler pass finns på 70-80%, några pass på 90-95% men som skrivet tidigare jätte få på 100%. Så varför tror vi att de slimmade organisationerna fungerar bra, när de bygger på att teamen ska ge 100% varje dag, varje timme och varje minut?


De tre tipsen leder till att ni som helhet börjar jobba samskapande!

Kom ihåg för att de tre tipsen ska ge effekt måste finnas utrymme. Arbetsuppgifterna, arbetsbelastningen och tidsschemat kan inte vara pressat till sista minuten - då kommer de här tipsen aldrig kunna appliceras.


Skicka ett mail på en gång om du vill veta mer hur du och ditt team kan jobba med mjuka värden för att skapa hållbarhet på företaget! info@catrinkeskitalo.com


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo

Arbetsmiljökonsult med fokus på intern social hållbarhet.

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page