top of page

Myten om "det sitter i väggarna"

Har du också hört det uttrycket?

Det är något som sker på företaget, personer som reagerar på ett sätt, ord som sägs, ord som inte sägs, en knytnäve som knyts i fickan och så håller vi tyst. Sen kommer det på fikat, på rasten eller i ett samtal mellan två personer "ja men det sitter i väggarna", "det är så här", "det har alltid varit så, går inte att förändra"...


Nu slår vi hål på den myten en gång för alla, okej?


Om det sitter i väggarna borde vi kunna byta ut väggarna, byta plats, byta lokaler och så har vi en annan stämning, andra beteenden? Men det experimentet med att byta plats skulle bara visa att det faktiskt inte satt i väggarna, inte i inredningen som flyttade med, utan faktiskt i oss människor som är på företaget.


Så hur skapas den här stämningen, jargongen och ja företagskulturen?

Jag vill skapa en liknelse. Om du går på en strand, där finns det både sand, någon bänk, en pinne som flyter i vattnet och även en del småstenar. Du tar upp en av de små stenarna i din hand och känner att den är hård och kall, men kanterna har filats bort och den är mjuk och rätt så len. Du inser att fler stenar är mjuka, runda och lena. Du vet att det är för att stenarna har formats när de har gnuggats mot varandra och haft vattnet som smörjmedel. Du vet också att det har tagit en lång tid för att få en kantig sten så här pass rund, men att de genom den ständiga processen att gnuggas mot andra stenar, eller föremål i vattnet, som den här stenen har fått den här nya formen.


Med den här liknelsen vill jag visa att det är så här företagskulturen/organisationskulturen formas, i den ständiga samspelet med alla på företaget. För istället stenar så är det människor, som i mötet med varandra, har en jargong, olika beteenden och relationer och genom att vi människor gnuggas mot varandra så skapas kulturen. Varje "godmorgon" har en betydelse, varje fikarast där vi pratar om ämnen som alla kan delta i har betydelse, varje hjälpsam gest har betydelse och då även att inte säga hej, att bara prata om saker som inte alla kan vara delaktig i och att inte hjälpa andra har också betydelse.En företagskultur kan hämma resultaten, men en företagskultur kan även främja resultaten. Generellt är en företagskultur som främjar resultaten byggt på tillit, trygghet och förutsägbarhet. Men som jag skriver i inlägget "organisationskultur, bara floskler?" så behöver vi även vara så pass konkret när vi pratar kultur att vi även prata om specifika beteenden för att ord kan ha olika betydelser för oss alla olika människor, (läs gärna inlägget ovan för en djupare förklaring).


Så myten om att "det sitter i väggarna", den tycker jag att vi har slagit hål på nu.

Frågan är bara.... 👇👇👇👇👇👇👇Jag har en föreläsning som är startskottet för ditt företags arbete för en mer jämlik organisationskultur - kolla här .

Det finns möjlighet att jag kan hjälpa just ditt företag i den här förflyttningen.

Hör av dig direkt till mig på info@catrinkeskitalo.comSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page