Under en tid var jag med i ett projekt Face of Gällivare , som ville bidra till en varmare känsla mellan husen i Gällivare, hjälpa arbetsplatser att skapa inkluderande arbetsplatser, där alla ska känna sig välkomna. En del som jag mötte under min tid som utbildare där, ryckte på axlarna, tyckte arbetet med organisationskulturen var onödigt och rätt flummigt, det saknade grund "vi har det bra och alla får vara med" . Jättebra! Tänkte jag men desto fler utbildningstillfällen som genomfördes så stämde inte alltid bilden av att alla var välkomna på lika villkor, mycket var nog omedvetet.
När vi arbetar med organisationskultur vad tusan menar vi då? Bara ordet är stort, svårt och intetsägande.
Organisationskultur betyder kort "hur vi är mot varandra på arbetet", men det innefattar så mycket mer t.ex. hur tar vi hand om en ny person? Hur hjälper vi varandra? Hur tar vi med alla på rasten? Vad pratar vi om och på vilket sätt? Använder vi ord som alla förstår, eller är det mycket förkortningar?
Organisationer, arbetsplatser och team brukar sätta upp värdeord som ska styra verksamheten, t.ex. Modig, Inkluderande, Engagerade, Nyfikna. Men nu är det så att på en arbetsplats är vi kanske 20 st? Ordet Modig kan i en arbetsgrupp därför få 20 olika betydelser. Så för att arbetet med organisationskulturen inte bara ska bli floskler och flum, så behöver arbetet bli så pass konkret att vi fyller värdeorden med konkreta handlingar och förväntningar på varandra. Annars kan vi sätta upp 20 fina ord på en tavla och hänga den i fikarummet och den blir något man inte längre lägger märke till för den betyder inget för en själv, men är det tre ord, som vi tillsammans fyller med handlingar och mening då tar vi oss dit mot en organisationskultur som vi vill vara i och bort från flum och floskler.
Men vi kan också bara bli så pass konkret som du tillåter det att bli. Med andra ord: För att göra arbetet med organisationskulturen så tydlig som möjligt och långt bort från floskler och flummighet, behöver arbetsgivare men också medarbetare delta, sätta in sin mening i orden och inte sitta med armarna i kors och tycka att det är fjantigt.
Organistionskultur blir i så fall fjantigt för att du gör det till fjantigt.
Det är ett otroligt viktigt arbete att lägga grunden för vad som är okej och inte, och vad vi gör åt det.
Börja fundera, vilka värdeord har vi på arbetet? Och vad fyller vi de med? Vilka konkreta handlingar, dvs, det vi gör, hur står det sig mot våra värdeord? Stämmer de överens med mina egna värderingar?
Vad blir ditt nästa steg?
Med vänlig hälsning,
Catrin Lovisa Keskitalo,
Arbetsmiljökonsult Umeå
Comments