top of page
Skribentens bildCatrin Keskitalo

Ta vara på lyckoträffar!

Uppdaterat: 17 sep. 2022

Se hur du kan minska tre timmars blåbärsrensning till 40 minuter! Längre ner ⬇️


Som motpol till förra inlägget där vi tittade på att lära oss av våra och andras misstag, bör vi också vända på begreppet och prata om att vi också lära oss av våra och andras lyckoträffar! Ni vet de där tillfällena när vi testar något nytt och det går så hiskeligt bra, att man bara vill springa till närmaste granne och berätta vad man gjort och på vilket sätt, för det gick så himla bra.

På arbetet behöver vi tillfällen där vi kan dela det vi lyckas och misslyckas med. När vi har ett sådant forum kommer utvecklingen gå framåt på ett sätt ni aldrig upplevt. Men för att det ska gå att lära, utveckla och våga berätta om sina lyckoträffar och misslyckanden behövs en grund i arbetsgruppen där detta ska delas att det är en stämning av prestigelöshet, tillit, trygghet och ett arbete för att gruppen ska lyckas och gemensamt mål. Det sista är extra viktigt för att vi ska vilja dela med oss av det vi gör som är bra och mindre bra.


Varför är det extra viktigt kanske du tänker?

- Jo för att när gruppens mål är viktigt för alla inom gruppen kommer de alla att jobba för att komma närmare målet och lyckas, genom det kommer de i gruppen vilja hjälpas åt, tilliten ökar och medlemmarna i gruppen kommer göra det som är nödvändigt för att lyckas.


Och på samma sätt som när vi berättar om misslyckanden så kommer vi genom att berätta om lyckoträffar kunna effektivisera arbetet då fler kan göra på det mer framgångsrika sättet och minska risken för snubbel och misstag - även om misstag är bra, så vill vi gärna undvika att göra de allt för ofta.


Så, därför vill jag dela med mig av en riktig lyckoträff som jag har! Det kanske inte direkt är relaterbart till arbetet om du nu inte arbetar med bär.

🫐 För nu är det ju bär säsong så det bara sjunger om det, och därför vill jag dela med mig om en riktig lyckoträff kring det tråkiga att rensa bär, och främst blåbär.


🫐 För jag gillar verkligen att vara ute i naturen. Jag plockar mina blåbär för hand och inte med plockare, främst för att jag avskyr att spendera tid med att rensa och med plockare så vet alla blåbärplockare att det blir 100 ggr mer att rensa. Ja och Fara 🐶.. hon plockar inte blåbär utan hon äter de direkt och så av henne får jag då ingen hjälp när jag kommer hem och ska ta tag i att rensa då äter hon upp de istället. Så nu när jag kom hem med min halva hink med blåbär så var det dags för det där arbetet...




Så här gör jag för att minska tiden att rensa

från tre timmar till 40 minuter 🫐:

1. Jag fyller en 10 liters hink med vatten, nästan till brädden. Det viktiga är att inte mer än hälften av bägarens kapacitet med bär. Det är så att det blir en skillnad mellan skräp och bär.


2. Jag rör om och får upp så mycket skräp som det bara går.


3. 87% av allt skräp flyter upp till ytan tillsammans med en del blåbär. Och nu är det dags att välja att rensa ut skräpet från det lilla antalet blåbär eller kasta allt. (Jag är en snålis så jag rensar)

4. När det här är gjort, tar jag min lilla tesil och rensar den stora massan av blåbär som ligger på botten med kvarvarande 13 % skräp. (jag lägger de i ett durkslag för att blåbären ska hinna rinna av lite.


5. Packitering! Valfri mängd/påse eller annan behållare.


6. Och vips har 3 timmars rensning gjorts på 40 minuter.


Det här är det bästa sättet jag vet att rensa mina blåbär på!


Jag lovar att du har även dina bästa sätt att göra vissa arbetsuppgifter på som andra hade velat ta del av för att göra jobbet smidigare och även att du hade velat ta del av andras genvägar - för det kallas ju lifehack och workhack av en anledning och vi vill åt dessa.


Så dela med dig!

... Men jag delar inte med mig av mitt blåbärsställe, det är och för blir hemligt.




Ha en skön kväll!

Med vänlig hälsning,

Catrin Lovisa Keskitalo

Arbetsmiljökonsult i Umeå

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page