top of page

Dörröppnare - del 3 av 10 med Erik Nivas Nyckelbegrepp

Uppdaterat: 29 sep. 2022

"Det är när vi kan följa dörröppnarna på nära håll och se vad som är möjligt som de riktiga dörrarna öppnas för oss andra, att ta steg dit vi vill, och ibland kanske även steg mot det vi inte visste att vi ville."


De olika nyckelbegreppen använder Erik Niva för att ringa in kärnan av en fotbollspersonlighet och för att beskriva sig själv, som han själv säger, det är inte helt angenämt. Ett Sommarprat från 2019 https://sverigesradio.se/avsnitt/1319483 som är värt att lyssna på och lära känna sig själv genom.

Erik Nivas tio nyckelbegrepp är:

🔹 Bakgrund ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Vägskäl - dagens ämne ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Motgång

🔹 Utmaning

🔹 Framgångsfaktor

🔹 Karaktärsdrag

🔹 Svaghet

🔹 Konflikt

🔹 Dörröppnare (Dagens ämne)

🔹 MotståndareEn dörröppnare är enligt Erik Niva någon som gav dig oproportionerligt mycket inspiration och förtroende.


Inte var det självklart från början att jag, en liten tjej från Malmberget, skulle plugga på universitetet. Mina föräldrar eller mor-/farföräldrar har inte heller gjort det. Min mamma har drivit företag under en kort period men inte mer än så. Jag behövde verkligen tänka tillbaka på hur det var, vem som fanns där och vad de gjorde, så…


När jag blickar tillbaka har jag alltid haft en person som jag sett upp till, tror jag var hennes största fan. Vi hade en gemensam pop-grupp som vi gärna lyssnade på Hanson – Ni vet dem som sjunger MMMBop ? Vi hade redan bestämt att hon skulle bli tillsammans med mellan brorsan och jag den yngsta, så blev inte fallet (om ni inte redan räknat ut det). Jag såg upp till henne så pass att när hon hade blåa tapeter – skulle jag också ha det, när hon skakade mjölken - började jag också med det. För mig var hon en peson som var sig själv och var jävligt cool.


Hon var en dörröppnare till att det var möjligt att studera, att flytta från Gällivare, tänka större och länge och bara göra sin grej. Hon är sju år äldre och för mig var det viktigt att se att det var möjligt redan då, få inspiration och börja tänka i de banorna att göra något mer.

Hon inspirerade mig till att börja plugga. Jag hade som tur var insett långt tidigare innan jag ansökte till socionomprogrammet att jag inte behöver härma henne i allt, och vill bara klargöra att vi faktiskt studerade olika program.


Men hon var även en dörröppnare i avseende att resa och bo utanför Sveriges gränser. Hon hade åkt till Amsterdam och arbetat som Aupair. Under tiden hon var där, brevväxlade vi och varje gång jag fick ett brev, som var flera sidor långt så blev jag otroligt glad. För min största idol hade skrivit ett brev till mig! Det här gjorde det tänkbart att jag också kunde åka utomlands en längre tid, så tack vare hennes bevåg, så fick min mamma nästan sätta i halsen när jag ringde i februari 2013 och sa ”hej mamma, jag ska till Australien i augusti”. Svaret jag fick av min mamma var ”Det där pratar vi om när du kommer hem!" (vilket inträffade 8 veckor senare under påsken. Mamma hade då fått bearbetat informationen och sa inget mer om min resa dit).

Hon, min dörröppnare, har även inspirerat mig till att köra Tough viking tre gånger om, varav två gånger tillsammans – bara för att det är kul, inte prestera, göra sitt bästa och det är gott nog för det loppet. Vi ska även gå rallarmarschen 10 ggr, och vi har gjort det 5 ggr hitintills, sen kom livet emellan..


Hon som har inspirerat mig och varit en del i att jag har kunnat se att det är möjligt för mig att studera, bo utomlands, göra sin grej, det är min tremänning (i södra Sverige kallar ni dem syssling). Hon har varit som en storasyster och vi har kontakt även idag.


Ett riktigt stort tack till dig! Att du tagit dig tid för mig, att du sett mig och att du har varit just precis du. Du har varit en viktig del för inspiration och varit en möjliggörare för mig.


Det finns även en annan som öppnat dörrar för att ta sig till företagarvärlden. Han har fått det att verka så enkelt och ’do-able’. En inspiration då han har drivit företag sedan så pass ung ålder och alltid räckt en hjälpande hand om möjlighet funnits. Idag äger han och driver https://www.novastage-production.com/


Absolut kan vi ha stora popidoler, eller elitidrottare som sporrar oss, men det är när vi har någon i vår närhet som gör saker som vi faktiskt tar åt oss på riktigt. Det är när vi kan följa dem på nära håll och se vad som är möjligt som öppnar de riktiga dörrarna för oss människor att ta steg dit vi vill, och ibland kanske även steg mot det vi inte visste att vi ville.


Klart att det finns andra idoler, personer och lärare, som varit en del av min tillvaro och som hjälpt mig dit jag är idag, men de riktiga dörröppnarna har skapat för sig själv, inspirerat mig och öppnat mina dörrar.


Tack ❤️
Med vänlig hälsning,

Catrin Lovisa Keskitalo

Arbetsmiljökonsult, Västerbotten

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page