top of page

Framgångsfaktor del 8 av 10 med Erik Nivas

olika nyckelbegrepp för att ringa in kärnan av en fotbollspersonlighet och för att beskriva sig själv, som han själv säger, det är inte helt angeläget.. Ett Sommarprat från 2019 https://sverigesradio.se/avsnitt/1319483 som är värt att lyssna på och lära känna sig själv genom.


Erik Nivas tio nyckelbegrepp är:

🔹 Bakgrund ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Vägskäl ✔️ (se tidigare inlägg).

🔹 Motgång ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Utmaning

🔹 Framgångsfaktor dagens inlägg

🔹 Karaktärsdrag ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Svaghet - dagens inlägg (se tidigare inlägg)

🔹 Konflikt ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Dörröppnare ✔️ (Se tidigare inlägg)

🔹 Motståndare ✔️ (se tidigare inlägg)


Den här texten skapades på tåget mellan Umeå och Gällivare. Utanför fönstret kan jag se hur jag åker längre och längre norrut då snön som inte kommit till Umeå ännu blir mer och mer synbar desto närmare Gällivare jag kommer. Snön breder ut sig och går från att vara fläckvis till ett tunt täcke, det är en vacker resa som jag gjort många gånger. Men fortfarande kan jag fascineras över vår natur, hur föränderlig den är, hur träden kryper desto längre norrut man kommer och hur myrmarkerna blir allt fler desto närmare Murjek, Nattavaara och Gällivare man kommer. Väl framme insåg jag att jag inte tagit med mig rätt skor, skrattar åt mig själv att vara så naiv till snön och till valet av joggingskor.Framgångsfaktorer handlar lite om att sätta sig på tåget åka igenom sitt liv och fundera ”hur hamnade jag här?” eller ”vad var det som gjorde att jag kom mig hit?”.


Jag tror att en av mina främsta framgångsfaktorer är att jag har haft en otroligt trygg uppväxt, den har varit stabil. Det fanns alltid studiero hemma, jag hade ett eget skrivbord i mitt rum och kunde stänga dörren för att få koncentration. Men den här studieron kunde också, ja, utnyttjas till att inte hjälpa till hemma, för ja lite sneeky var jag också. När mamma eller pappa frågade om jag kunde hjälpa till att tömma diskmaskinen kunde jag svara ”nä jag pluggar”, fast jag egentligen tittade serier på min dator på mitt rum. Studier har alltid satts i första rummet, det har peppats och läxorna skulle göras innan andra aktiviteter så som fotboll, tennis, ungdomsrådsmöten och liknande. Till och med mormor var snabb att påtala emellanåt, i all välmening, ”om du ska bli något måste du studera”.


I min trygga uppväxt ska det poängteras att jag inte har vuxit upp i överflöd, men de goda relationerna i familjen har funnits där. Även om vi i familjen också varit osams – jag var nog en rätt envis unge som också ifrågasatte väldigt mycket (tror vi kallas för generationen ”varför”), så har det alltid funnits en grundtrygghet i familjerelationerna där vi allt som oftast ätit middag tillsammans. I min uppväxt har jag haft peppande men konkreta föräldrar, de har skjutsat till idrotter och alltid ställt upp i vad det gäller föreningsliv. Den konkreta biten har gjort sig tydlig i att saker sällan lindats in i bomull, för när jag ville ha en studsmatta sa de rätt upp och ner "bara för att alla andra har en studsmatta behöver inte du en", och så klart har de fått argumentera för sin sak då jag frågat ”varför?”. Men det blev ingen studsmatta, men med frågorna varför fick jag till mig hur man argumenterade. Förmågan kunna argumentera och kunna ifrågasätta på ett konkret sätt är en framgångsfaktor det tillsammans med viljan av att förstå samband.


När jag nu fortsätter på tågresan genom mina framgångsfaktorer så kan jag också se att min delaktighet i ungdomsrådet i Gällivare hjälpt mig att argumentera, se helheten och förstå samhället. Men det gav även erfarenheter i att lära sig att hålla i evenemang i olika storlekar så som konserter, stand up och även en föreläsning med Olle Waller – ni vet han som pratade om sex? Ungdomsrådet hjälpte mig att lära mig nätverka, träffa och möta folk runt om i hela Sverige och! Inte minst! Lärde mig om den politiska gången och om motioner. Ungdomsrådet gav mig en samhällskunskap som inte gick att läsa sig till, men jag tackades också med ett stipendium från Boliden när jag gick ut gymnasiet med motiveringen ”för mitt driv både i och utanför skolan”.


Men hur hamnade jag med ett företag då? Vad blev framgångsfaktorn där?

Dels min inlärda förmåga att lyssna, ta in och prata med eftertänksamhet. Exakt var det kommer ifrån är oklart, men tror hela uppväxten har satt sina spår. Min familj kanske inte pratar mest, men både min bror, pappa och mamma får folk att lyssna, för när de väl öppnar munnen och uttalar sig, då lyssnar folk. Det tillsammans med ett driv av att vilja förändra, av att vilja vara i förändring, vilja göra ett avtryck som räknas, och att det inte finns en anställning som just nu skulle ge mig det.


Så summan är att min trygga uppväxt med just min familj, som inkluderat mamma, pappa, bror och mormor har gett mig framgångsfaktorer då det varit givet att studera och att ge tid för det. Men även tillsammans med ungdomsrådet och mitt egna driv att förändra och förbättra har tagit mig hit.


Så mina fråga till dig:

Hur har du tagit dig dit du är i idag? Vilka framgångsfaktorer har du med dig?


Känn dig stolt över det du åstadkommit!


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page