top of page

Karaktärsdrag del 6 av 10 med Erik Nivas

olika nyckelbegrepp för att ringa in kärnan av en fotbollspersonlighet och för att beskriva sig själv, som han själv säger, det är inte helt angeläget..


Ett Sommarprat från 2019 https://sverigesradio.se/avsnitt/1319483 som är värt att lyssna på och lära känna sig själv genom.


Erik Nivas tio nyckelbegrepp är:


🔹 Bakgrund ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Vägskäl ✔️ (se tidigare inlägg).

🔹 Motgång ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Utmaning

🔹 Framgångsfaktor

🔹 Karaktärsdrag - dagens inlägg

🔹 Svaghet

🔹 Konflikt

🔹 Dörröppnare ✔️ (Se tidigare inlägg)

🔹 Motståndare ✔️ (se tidigare inlägg)Karaktärsdrag, eller personlighet, det känns som att det bara blir svårare och svårare det här.

Vem är jag utåt? Vem är jag inåt? Vem definierar mig, är det jag? Är det du?? Jag sammanfattar det så här: lilla my - glad, säker och en som njuter av att få skratta med vänner.


Håller du med mig efter att du läst texten?


Karaktärsdrag:

"Ett för en person typiskt sätt att vara och reagera som till exempel undvikande, ängslig, påstridig, överlägsen, frikostig och så vidare.

Karaktär kan antingen avse personliga egenskaper i sättet att vara, helt allmänt, eller syfta på moraliska egenskaper. Ordet karaktärsegenskap kan sålunda ha en värderande bibetydelse.I nutida psykologi används vanligen termen personlighetsegenskap (eng: personality trait)." (Psykologiguiden)


Om vi börjar med baksidorna...

En sak är nog tydlig för de allra närmaste och de som lärkänna mig att jag har lätt att bli irriterad om jag är trött eller hungrig. Ni vet den där tidigare snickersreklamen, "eat a snickers instead"? - Det är en väldigt bra beskrivning av mig i dessa lägen, men allt som oftast i dessa lägen. Min kära sambo sa när mamma frågade om jag inte skulle ha lite mat innan vi åkte från stugan till Umeå,

"jo det ska hon ha", efter att jag redan snäst ifrån och sagt att jag inte behöver det

Men om vi bortser från den biten.. 🫣


Så den biten som kan vara både bra och dålig.

Så är jag otroligt noggrann med tiden. "Har vi sagt en tid, så är det den som gäller om inget annat sägs", likadant är det nog med andra saker "har vi sagt något så är det det som gäller, tills något annat sägs". Så jag lever efter "Håll det du säger, och säg inte saker du inte kan hålla". Vilket nog också går hand i hand med att jag älskar att planera, strukturera och skapa ordning.


Det här kan också göra att när mina planer inte går som de ska, kan jag känna att världen är emot mig. - Ja vi drar på de stora växlarna. Logiskt sett, vet jag att det inte är så, men känslan är så. Det handlar nog inte om en sak felar, utan om flera saker felar under en längre tid så kan jag tappa hoppet, jag kan få en känsla av att vilja sluta och bara ge upp. Men jag vet också att får jag bara vara i den känslan, så kommer jag därifrån sen. Jag vet, logiskt sett och när förnuftet får styra, att jag inte kommer ge upp, jag vet att jag kommer fortsätta och jag vet att det kommer vända.


Så den sidan som både kan vara bra och dålig är att jag är säker på mina åsikter. Jag vet vad jag tycker och står för det - allt mer nu för tiden än då jag var yngre då jag var mer osäker kanske inte sa allt, men det är det ändring på nu. Möjligen för att jag är mer målmedveten eller bara för att ålder gör något med ens säkerhet också.


Men till de riktigt fina sidorna

I mig så bor det en riktig glad prick och mjukis. En person som kännetecknas som glad, lättsam och lätt att prata med. Jag är en som älskar att få skratta med vänner, vara tillsammans med familj och bara få vara. Att göra de små sakerna för mina vänner och familj som att när jag såg mumin-servetter köpte jag de till min vän bara för att, eller åkte med en tårtbit till en vän när hon var sjuk för att jag hade möjlighet. För mina vänner och familj kan jag gå långt, så länge jag har känslan av att få samma sak tillbaka, ge och ta i en jämnvikt.


Men frågan är egentligen, vad tycker du att mina karaktärsdrag är? För att skapa den mer äkta bilden av ens karaktärsdrag behövs både betraktarens bild tillsammans med sin egen bild för att få en totalt bild av sig själv.


Men om jag får sammanfatta mig med några korta ord så var det det jag skrev i börjarn, "lilla my - glad, säker och en som njuter av att få skratta med vänner". Tycker du att den stämmer?


Vem är du? 🤓


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo,

Arbetsmiljökonsult,

Umeå till Kiruna - Inland och kust!

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page