Den allmänna bilden av arbetsmiljöarbete, är att vi i Sverige är otroligt duktiga på detta. Men studier visar att vi inte är så bra som vi tror.. Ungefär hälften av alla företag inte uppnår de krav arbetsmiljölagarna ställer.
Jag kände mig verkligen som minionen här, WHAT?! Men egentligen så stämmer det rätt bra överens om mina klienters övertro på sin egen förmåga att hantera arbetsmiljöproblem.
Jag får ofta till mig att t.ex. arbetsmiljöproblem, problem i gruppdynamiken eller konflikter är:
"Det är ett jobb för mig som chef"
"Okej, hur mycket kan du om det?"
"Det är mitt ansvar så därför ska jag göra det"
Det är också chefens ansvar att ha koll på budget, personal och arbetsmiljö, för den delen betyder det inte att du gör allt det själv ändå. Har vi en övertro på att hantera arbetsmiljöproblem så kommer vi också ha en övertro på att vi jobbar mycket mer med den än vad vi gör. Här kan vi också komma in på vad som skiljer en chef och en ledare, kort sagt (bara för att få med det) så är en chef en administrativ roll som innehar en del ansvarsområden, en ledare är en person som får med sig gruppen att jobba mot ett gemensamt mål. Ofta tror vi att chef och ledare är synonyma utifrån de förväntningar som vi ställer på rollen som chef, och då att chefen ska vara en ledare. En chef gör inte alla steg i en budget, en chef gör inte alla steg i den administrativa delen av en personal, men arbetsmiljö det ska den allt göra allt i.. Vissa chefer anställs för deras affärsdrivande förutsättningar och kapacitet, sällan för deras tänk kring arbetsmiljö, och ändå ska den ner med handen i den syltburken och inte för att se till att sylten smakar bra, utan bara för att förväntningarna är de.
Om vi kan inse att arbetsmiljö inte är något du gör med vänster handen medan höger handen gör något viktigare, så har vi också insett att den är mer komplex än så och behöver uppmärksamhet och tid. I studien som jag läst, uppger de att det ENKLASTE du kan göra är att undersöka arbetsmiljön kontinuerligt, precis som man gör med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det gör du om du bara sätter ett litet pling i kalender och faktiskt gör det när det plingar så har du gjort något. Men,.. ja, men.. Om du varje gång det plingar till för en påminnelse om undersökning av arbetsmiljön, struntar i den, vad händer då?
Så något som är så pass viktigt och komplext, struntar vi då i. Ja till hälften av alla företag gör det enligt studien, eller ja de uppfyller inte lagen. Så det sämsta du kan göra med arbetsmiljön är just - INGENTING.
När du väljer bort arbetsmiljö, väljer att göra ingenting - för ja det är ett val, då väljer du också att problemen får bli större och fler. Medan om du väljer att jobba med den, antingen själv eller ta hjälp, så gör du något och det du gör kommer inte bara få ekonomiska fördelar utan även fördelar för ditt varumärke. Men för det behöver du som chef vara ledare nog för att inse att alla dina bollar inte är dina att operativt ta hand om, även syltburken med arbetsmiljö är helt okej att ta hjälp med - även i små företag!
Studien? - Jo den finns här att läsa.
Med vänlig hälsning,
Catrin Keskitalo
Arbetsmiljökonsult i Umeå och i hela Norrland.
Kommentarer