top of page

Vad är OSA?

Uppdaterat: 17 sep. 2022

Ja vad är organisatorisk och social arbetsmiljö, förkortat OSA?

I videon förklarar jag vad det är, varför det är viktigt och varför du inte ska använda psykosocialarbetsmiljö.


Kort sagt, så är organisatorisk och social arbetsmiljö den som vi ständigt befinner oss i när vi är på arbetet, oavsett om vi arbetar med produktion, industri, försäljning eller IT. När vi beger oss mot arbetet så påbörjar OSA och avslutas när vi kommer hem igen.


Den organisatoriska delen innefattar hur arbetsplatsen är strukturerad, beslutsvägarna men också kommunikation och inte kanske sättet vi kommunicerar på, utan hur är det via mail, telefon, möten och hur är de strukturerade. Den organisatoriska arbetsmiljön innehåller också schemaläggning, rutiner och policy arbetet. T.ex. hur du ska sjukskriva dig vem du ringer, men även hur dina arbetsuppgifter ska prioriteras och vem du går till för att få stöd i ditt arbete.


Den sociala arbetsmiljön innefattar gemenskapen på arbetsplatsen, mellan kollegor men också mellan chefer och medarbetare. Det ska finnas en kultur på arbetsplatsen där en känner sig välkommen och har tillit till sina kollegor. T.ex. så är en faktor i den sociala arbetsmiljön att inte prata jobb på rasten, och att det går att fråga alla om hjälp.


Titta gärna på videon!

Och hör av dig om du vill ha stöd i er arbetsmiljö!


Med vänlig hälsning,

Catrin Lovisa Keskitalo


6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


bottom of page