top of page

Vägskäl - del 2 av 10 med Erik Nivas

olika nyckelbegrepp för att ringa in kärnan av en fotbollspersonlighet och för att beskriva sig själv, som han själv säger, det är inte helt angeläget..

Ett Sommarprat från 2019 https://sverigesradio.se/avsnitt/1319483 som är värt att lyssna på och lära känna sig själv genom.


Erik Nivas tio nyckelbegrepp är:

🔹 Bakgrund ✔️ (se tidigare inlägg)

🔹 Vägskäl - dagens ämne

🔹 Motgång

🔹 Utmaning

🔹 Framgångsfaktor

🔹 Karaktärsdrag

🔹 Svaghet

🔹 Konflikt

🔹 Dörröppnare

🔹 Motståndare


Vägskäl, ett vägskäl måste vara när man står mitt i en korsning, har olika val framför sig och är velig på vad man ska välja.


Jag tänker mig att jag ofta står i ett konstant vägskäl genom mina tankar "Att stanna kvar där jag är eller inte" , t.ex. "Att stanna kvar på utbildningen", "att stanna kvar i Australien", "att stanna kvar i yrkesrollen", ständiga vägskäl där jag ofta undrat vad jag egentligen vill.. Jag har alltid vetat vad jag inte vill göra, men ändå hamnat där - kanske som man säger det man fokuserar på är där man hamnar. Ungefär som när man sitter där på cykeln och ett gupp, en sten eller något annat obehagligt att köra över, på eller igenom finns längs vägen, och hur man än fokuserar på att INTE köra över, på eller igenom det där, så hamnar man där ändå..

- Jag skulle inte arbeta med äldre - blev enhetschef inom hemtjänsten,

- Jag skulle inte jobba med barn och unga - blev socialsekreterare osv..

Men nu känns det som att jag har hamnat i rätt område, inom arbetsmiljö ♻️ . Men då är vägskälet - stanna kvar i egen regi, eller göra det på annat sätt?

Jag vet också att när jag väl bestämt mig där jag står i ett vägskäl, så är jag nöjd med mitt beslut. Jag kan noga överväga för- och nackdelarna genom ett ambivalenskors tillsammans med frågorna "vad är viktigast för dig", "Vilket val gör att du får mest utav det som är viktigt?" och bestämmer mig utifrån det.


När jag var liten, 6 år eller så, började jag med fotboll. Jag har spelat både målvakt och vänsterback, min målvaktskarriär tog slut efter att vi gick från 5-manna till 7-manna spel, mest för att målet blev rätt stort för någon som är 130 cm. Sedan jag var 6 år har jag jag ägnat min fritid till fotboll. Men så kom jag till ett tydligt vägskäl där jag valde att sluta med fotboll. Vägskälet var att fortsätta med något som jag tyckte om, och som jag var bra på (inte överdrivet bra, men bra) eller bli tagen förgivet då jag fick sitta på bänken under 3 fjärdedelar av en match utan någon bra anledning - för ja jag efterfrågade en anledning till det. När jag inte fick någon bra anledning, så slutade jag spela fotboll.


Eller det vägskäl som jag stod framför under min tid i Australien, "ska jag åka hem eller stanna kvar", "Jag har konstant ångest med panikångest, kan göra praktik nästa termin istället".. och i det här valde jag ändå varje dag att stanna ett litet tag till.


Ibland står vi inför stora vägskäl som att bryta ett förhållande, byta jobb eller flytta, men oftast står vi inför mindre vägskäl som kan kännas än jobbigare. Men att välja väg efter, vad som kommer ta mig närmare mitt mål, eller vad som faktiskt känns bäst för mig ger mig en styrka att inte blicka bakåt och ångra vägval.


Men ett av mina allra viktigaste vägskäl var nog när jag gick ut från gymnasiet, hade sökt till Socionomprogrammet och valde att gå. Valet var nog ändå rätt lätt när min mamma sa:

- Ska du inte plugga behöver du jobba.

Att jobba betydde då att jobba inom vård och omsorg som vårdbiträde, något som jag inte kunde se mig själv trivas med.


Idag är jag glad över att jag startade på en gång, även om jag fick möta många skeptiska åsikter om att starta en utbildning som kan leda till att man tar livsavgörande beslut för andra människor, och att man i det behöver en viss ålder och erfarenhet - men det är något jag skaffat mig längs vägen.


Vilket vägskäl har du stått inför, som om du valde den andra vägen, gjort att ditt liv fått en helt annan inriktning?Med vänlig hälsning,

Catrin Lovisa Keskitalo

Arbetsmiljökonsult i Umeå

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page