top of page

Varför krävs det så mycket att förändra så lite?

Har du också tänk tanken "jag ska sluta äta godis", eller "jag ska börja träna!" eller bara en sån sak, "jag ska börja använda tandtråd".


På arbetsplatser kan det istället låta "Vi ska införa köksvecka", eller "vi ska bli ännu trevligare" eller "nu ska vi börja jobba efter den här rutinen".


De här är några exempel på förändringar som vi som individer men även arbetsplatser kan uttrycka. Inför nyår så kan individer forma ett nyårslöfte som ofta handlar om att börja eller sluta med något. (Kolla i nästa stycke för en mall så att du ökar dina chanser att lyckas med ditt nyårslöfte!)


Så fort vi ska ändra något i vår tillvaro, antingen hemma eller på arbetet, så är det en förändring. Men det hjälper sällan att bara säga "imorgon börjar jag!". För det har även jag gjort "nu jäklans ska jag sluta äta godis!" Utan oftast behöver vi en plan hur det ska gå till, även en uppföljning för förändringen, men också en plan för hur vi ska fira när vi når målet och vad vi ska göra eller främst tänka om/när vi gör misstag.


Inför nyårslöftet har jag tagit fram en mall för att du ska öka chanserna att lyckas med ditt nyårslöfte! -> kolla här! <- Du behöver signa upp dig på mina nyhetsbrev som innehåller mycket matnyttigt om arbetsmiljö och mentalt mående, sen är mallen din 💕.


Men varför är det så svårt med de här förändringarna även om de är så små? Oftast klarar vi en förändring i några dagar, sen är det något som sker, du gör ett avstamp från det du kommit överens om med dig själv eller på arbetsplatsen och plötsligt är vi tillbaka där vi var innan, vi har halkat av de nya spåren, tillbaka till det som är hemvant och tillbaka till det ställe där vi inte behöver tänka nytt. I den här videon förklarar jag hur du gör en förändring 🎥 https://www.youtube.com/watch?v=lu72Gp-aSSs 🎥.


Men det viktigaste inför en förändring är att ha en mål, se över nuläget, sätt upp del mål och följ upp mallen ovan kan även användas till det.


Men förändringar är svåra utifrån att det betyder att du måste lämna dina gamla hjulspår, och skapa nya tankebanor som hjälper dig skapa ett nytt hjulspår, men även tankar som hjälper dig att stanna kvar i de nya hjulspåren. Och det här, det är det svåraste. Därför är det viktigt att tillåta sig att göra misstag, felsteg, halka av, för att sedan hoppa upp igen på de nya hjulspåren och fortsätta. Vi kan sällan skapa en förändring utan att stöta på motstånd, utan att trilla tillbaka. Har du bestämt dig för att löpa på morgonen, men det är tufft att ta dig upp? Så några mornar har du stannar kvar i sängen? Här kan du välja att antingen hitta en strategi för hur du ska ta dig upp, eller bestämma dig för att byta tid för dina löprundor det är inte svårare än så, men du får inte slå på dig om du inte klarar din förändring. Ta nya tag och försök igen, eller försök på ett nytt sätt.


För att lätta lite på pressen att klara av en förändring på en gång vill jag att du har med dig, att om du har gjort på ett och samma sätt i x antal år (oftast lika länge som din ålder), kan du inte förvänta dig att ett nytt beteende etsar sig fast direkt. Det kräver uthållighet. Det går! Du behöver vara snäll mot dig själv och jobba uthålligt mot ditt mål. Jag kan hjälpa dig med det, genom samtal kan jag stötta dig i den förändring du står inför, om det är minskad stress, att förstå sig själv eller att ha ett mer objektivt bollplank. Hör av dig till info@catrinkeskitalo.com så bokar vi ett första kostnadsfritt möte online.


Förändringar är svåra, vi lämnar det som är bekvämt till något som inte har en tydlig väg.


Du behöver inte vara ensam i din förändring, och brottas med dina tankar, jag kan hjälpa dig hitta dina tankar som tar dig dit du vill, genom den förändring du står inför.




Allt är möjligt!


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo,

Arbetsmiljökonsult & samtalterapeut

Bình luận


bottom of page