top of page

Hur bromsar du att fler Medarbetare säger upp sig?

Har du också varit med om att när en medarbetare avslutar sin tjänst, är det som en smitta, ytterligare en lämnar, och så nästa, och därefter ytterligare en till. Känslan av att medarbetare säger upp sig kan vara "tar det aldrig slut?" eller "vem säger upp sig imorgon?". Den senare tanken känner mer uppgiven än den tidigare. Men det finns saker att göra för att bromsa den här utvecklingen!


Enligt Harvard Business review kan du som chef och ledare för din arbetsplats göra sex saker för att motverka fler uppsägningar hos dig! För du är chef, du har mandat, makt och ansvar att dra i handbromsen, så här kommer sex stycken tips.


1 Skapa klarhet och ge teamen på arbetsplatsen information och kunskap om läget och situationen så ofta du kan. Samtala med ditt team och medarbetare om förutsättningar, mål och krav för att sätta ramar. Men samtala även om förändring och prata med dem om möjliga lösningar


2 Ta och ge feedback både på individnivå och gruppnivå för att utvecklas. Här kan du lägga engagemang i ditt team och i dina medarbetare, se dem, lyssna till dem och göra att de känner sig viktiga för dig och för arbetsplatsen.


3 Skapa möjligheter till självbestämmande. Se över möjligheterna till att dina medarbetare kan känna att de har kontroll över sin arbetsdag.


4 Ge dina medarbetare och team möjlighet och utrymme för att ha en konversation om saker ni inte är eniga kring. När du som chef kan sätta dig ner med ditt team och med dina medarbetare och samtala om oenigheter kan ni skapa förståelse för varandra och även hitta lösningar där det går att jämka. Det är för att förebygga och även lösa högljudda men även tysta konflikter som finns.


5 Skydda ditt team och dina medarbetare. Se över anställningstryggheten och även att det inte finns risk för olyckor eller ohälsa.


6 Skapa samhörighet och teamkänsla i gruppen. Bara för att den är sist, betyder det inte att den är minst viktigast. När det finns en samhörighet, en teamkänsla och laganda i arbetsgruppen skapas en mindre benägenhet att lämna gruppen. Övningar för teamwork och andra roliga och lättsamma aktiviteter utanför arbetet är bra för att hinna lära känna varandra ännu bättre och skapa goda relationer mellan alla på arbetsplatsen (Här finns en lista på 28 olika aktiviteter för after work, skriv upp dig på maillistan så är den din!).Nu vill jag att du ställer dig själv några frågor och svara uppriktigt för dig själv:

  1. Hur många har sagt att de vill avsluta sin tjänst hos dig under det senaste året?

  2. Har du råd, energi och tid för att rekrytera flertalet gånger till?

  3. Vilken punkt ska du börja med? Hint - börja med nr 6 och nr 4, därifrån kan du arbeta vidare med resten av punkterna.


För ingenting förändras om ingenting förändras.
Behöver du hjälp med detta? Så är jag inte långt bort skicka ett mail tillHa en fortsatt bra dag!

Catrin Keskitalo,

Arbetsmiljökonsult, samtalsterapeut och föreläsare


Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page