top of page

"varför kommer de här tankarna nu?"

Tänk dig in i den här situationen.


Du har haft en helt okej dag på jobbet. När du kommer hem ska du börja ordna med maten, men inser snabbt att du glömt att ta upp kycklingen från frysen som du skulle tillaga. "FAN!" hinner du tänka, och måste nu hitta på något nytt att laga. "Vad finns i kylskåpet? Vad kan jag hitta på?"... "Om jag gör en pasta, behöver jag åka och handla...". Så du åker till matbutiken, handlar det du ska. du kommer hem, tittar på klockan och inser att du inte kommer hinna till ditt inbokade träningspass kl: 19:00, blir lite bitter över det, men du måste hinna äta.


När maten är klar är klockan 18:30 tänker du "jag skulle faktiskt hinna!". Så du slänger i dig maten, byter om i rekordfart och du landar inne på passet exakt 18:58 "puh!"


Efter passet när du kommer hem efter kl: 20, inser du att köket är en enda röra för städa, nej det hann du inte. Så du börjar städa köket, och sedan ska du också äta lite kvällsfika, för att sedan gå och duscha. Nu när du äntligen ska landa i soffan kl 21:30 är du helt död och tänker att "det är lika bra att gå och lägga dig". Sagt och gjort du lägger dig till rätta, puffar kudden så som du vill ha den, lägger dig på plats på rygg, mage eller på sidan, och du känner hur kroppen börjar slappna av och PANG! då kommer tanken ⚡️💭 "kommer du ihåg det där du sa åt din kompis när du var 13 år, var det verkligen så bra uttryckt?". Du försöker släppa tanken, tänka på annat, och du känner igen att du börjar slappna av så där skönt, du är precis på kanten till att somna PANG!

⚡️💭"har jag dubbelkollat att jag skickade ut alla mötesinbjudningar?" och "visst skrev jag rätt plats?" ... Nu kan du inte riktigt slappna av kollar mobilen för att checka av att det var gjort, och ja det var gjort. Du som var så trött innan, är nu riktigt vaken och funderar:


"Varför kommer de här tankarna nu?"


Min fråga är känner du igen dig? Det kanske inte är helt exakt det här du gör på kvällarna, men att skynda det, hinna dit, glömma det där, måste göra så här, fick en lucka där då passar jag på att hinna med...


Det korta svaret på frågan om varför de här tankarna kommer är för att återhämtningen saknas. Men du nöjer dig kanske inte med det svaret?


Våra blixttankar ⚡️💭 som jag kallar de, de där tankarna som kommer från en klarblå himmel och störtar ner i vårt inre och som kraschar hela systemet, som gör att vi går från supertrött till pigg och alert, det är blixttankar ⚡️💭. Det kan vara tankar på minnen som är otrevliga att tänka på eller tankar på saker du behöver komma ihåg, inte glömma och måste göra så snart du vaknar. Men de här tankarna är egentligen stresstankar, de som kickar igång vårt försvarssystem. Förra veckan skrev jag om just stress och återhämtning. Så, om vi går tillbaka till exemplet enligt ovan, 1. hur kändes det i dig när du läste storyn? Var det avslappnat? Vilka känslor kom?

2. Hittade du någon form av återhämtning?


För som jag skrivit i andra inlägg är återhämtning skiljt från sömn. dvs. sömn och återhämtning är inte samma sak. När vi då får brist på återhämtning kommer vårt stressystem vara igång, och när vi då börjar slappna av så tänds det igång igen, för vi måste vara beredd på faror och faror kommer oftast på kvällen eller när vi ska sova och det är därför vi får dessa blixttankar.


I vår tid så får vi stresspåslag när vi upplever något som hotar vår överlevnad. Hotet mot vår överlevnad är idag att inte passa in, att inte bli accepterad av gruppen (och vem som är gruppen? Ja det är en otroligt stor grupp med tanke på sociala mediers räckvidd). Vilket gör att den press vi känner idag, med att se ut på ett visst sätt, tillhöra mängden och utöva rätt saker på fritiden, gör att vi på vår fritid ska vi prestera mer än skapa tid för vår kreativitet och passion som ger oss återhämtning. Det behövs även tid innan du går och lägger dig för att sova, för att varva ner, se över att det inte finns några möjliga hot och reflektera, samla ihop tankarna från dagen. Den här tiden kommer ge dig ett bättre insomnande för natten.


Så sammanfattningsvis: Blixttankar är en överlevnadsstrategi för att hålla oss vakna och alerta för möjliga hot. Blixttankar kommer främst när du har brist på återhämtning, och kommer avta då du prioriterar tid för reflektion, kreativitet och passion och en lugn stund innan du går till sängen.


Jag tror det kommer här längre fram ett avsnitt om sömn.


Men tills dess!

Ha en fortsatt bra dag och damma av dina tidigare och bort prioriterade passioner.


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo,

Arbetsmiljökonsult & stressfria samtal

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page