top of page

Du är inte känslig om du blir stressad, utan du reagerar adekvat.

Stress, en del av vår försvarsmekanism och en biologisk reaktion som idag kan göra sig påmind på saker som vi tror hotar vår tillvaro. Människan, det vill säga du och jag är intelligenta varelser, och som de intelligenta varelserna så kan vi förutse saker som kan hända om vi gör olika val. När vi levde på savannen var det här otroligt viktigt för att kunna göra olika val, men idag reagerar vi på faror som vi tror eller kan tänka oss hotar vår överlevnad.


Så du är inte konstig eller känslig om du blir stressad, utan du är en person som reagerar adekvat på situationen och är en överlevare.
I arbetet kan det handla om tankar som "om jag missar min deadline så är jag körd", eller "undra om mitt arbete är bra nog", men det kan även vara situationer då du upplever att det är svårt att samarbeta med en eller flera personer, vilket kan sätta press på en själv. Situationer då du kan känna dig otrygg, osäker och utelämnad från gruppen är saker som sätter igång vårt stressystem.


Men stressystemet kan även slå igång om du hanterar svåra och emotionellt jobbiga situationer i arbetet och behöver fatta beslut främst för andra människor och de beslut du fattar går i enlighet med riktlinjerna men emot din värdering, händer främst hos socialtjänst och sjukvård, men även på andra ställen som försäkringskassan och ja listan kan nog göras lång med den här beskrivningen.


Men vi behöver vara vaksamma för idag reagerar vi även på saker som inte behöver vara stressande och då behöver vi hitta strategier som passar oss för att undvika att sätta igång stressystemet. För ja även om vi är intelligenta varelser så är inte alltid våra tankar kompletta sanningar och överensstämmer med verkligheten. Vi kan lura oss själva att tro att något hotar vår existens, fast det i själva verket aldrig kommer göra det.


Den första delen i allt med personlig utveckling, handlar om att bli uppmärksam på vilka situationer blir jag stressad, och vilka är mina stressignaler. Jag kommer i januari ha en kurs om just detta som heter "innan jag når väggen" ➡️ Skriv upp dig på intresselistan för att få mer information.


Nyckeln till att inte ha stressen som kontrollerar en i vardagen är den livsviktiga återhämtningen! För ofta i all stress, prioriterar vi bort den, vi tar inte pauser, vi hoppar över lunchen, vi pressar oss lite till, vi kanske kommer tidigare till jobbet och går senare för "vi måste hinna" och återhämtningen? - "Den tar vi sen".., men som med mycket annat som vi säger att vi ska göra sen, kommer inte bli av, stämmer det även för dig?


Därför blir pauser så otroligt viktiga. Pausa gärna så länge att du glömt det du höll på med. Men gör gärna saker som får dig att Skratta. får dig i Rörelse eller känna Närhet. och att Andas.

För dessa tre första, de utlöser endorfiner - som får dig att måbra! Vilket en stressad person behöver dubbel så mycket som en person som inte är stressad.


Kom ihåg!

Sömn är inte återhämtning!


Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo

Arbetsmiljökonsult

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page