top of page

Vill du bli en välrenommerad ledare?

Tror att det är var och varannan dag som det publiceras en ny artikel om hur svårt det är att rekrytera, att hitta rätt kompetens, rätt person eller bara att hitta människor att fylla skor och overaller. Stora summor och stora summor - vem var är människan? är krönikan skrev jag i tidningen: Norrländska socialdemokraten för snart ett år sedan och vi är fortfarande där. Det har inte blivit bättre, snarare sämre.


Saxat från krönikan:

"Hur ska ni behålla arbetskraften? Hur ska ni locka till er arbetskraften? Det ni säljer in är pengar, teknik, forskning och hållbarhet. För att verkligen göra skillnad, locka och behålla behöver vi se på perspektivet, vad erbjuder du dina medarbetare? Vad får de ut av att arbeta för er? Vad kommer göra att de faktiskt väljer att jobba för er under en lång tid?"


Så vad kan du som ledare göra för att det ska bli lättare att rekrytera? Vad ska du satsa på för att behålla den kompetens du redan har idag?


Kort sagt handlar det om de relationer du skapar med ditt team, dina anställda och de personer du har runt omkring dig. Absolut handlar det om resultat och lönsamhet, men vinsten kommer genom människorna. Så en välrenommerad, uppskattad och omtyckt ledare får lättare att rekrytera utifrån att det är en chef och ledare som bryr sig, som ser till att saker sker och som lyssnar.


Så hur blir du en välrenommerad, uppskattad och omtyckt ledare?

Det handlar om att bygga en tillitsfull och trygg relation arbetsrelation. Det du sätter in i din relation med dina team-medlemmar, kommer du också att få ut.


Här kommer tre saker du ska börja med idag:

  • Börja se, och uppskatta dina medarbetare, konkret och specifik feedback på genomfört arbete.

  • Var en aktiv ledare, efterfråga vad som är svårt och problematiskt, och försök lösa det genom praktiskt stöd, information/utbildning eller handlingsplaner. Och försök gärna lösa det tillsammans.

  • Efterfråga de kvalitativa värdena som finns i teamets subjektiva upplevelse av arbetsplatsen: ”Hur har du mått under dagen/veckan?”, ”Känner du att du har kontroll över din arbetssituation”, och ”Känner du att du har stöd i dina arbetsuppgifter?”

Om du ser ditt ledarskap som en kontrollfunktion, så kommer ditt team också se dig som en kontrollfunktion - och en funktion, behöver vi ingen relation till.


Tänker du nu att det här är bara flum-flum och lulli-lull, så ska jag backa bandet.

De kvantitativa siffrorna som beskriver hur ett företag mår är bland annat; omsättning, balansräkning, sjuktal, antal rehabärenden, procentuell personalomsättning. De säger en siffra men inget som ligger bakom det. Medan de kvalitativa värdena och de subjektiva upplevelserna från teamet (som är den större massan på ett företag), beskriver de bakomliggande orsakerna. Så vill du arbeta med den procentuella siffran "personalomsättning", så är det dags att prata om det. Våga röra i det, våga föra det där samtalet. Du vinner inte tillit genom att sopa problem under mattan, du vinner tillit när du börjar lyssna när du vågar ställa frågor.


Vinner du tillit - så ökar den tillitsfulla relationen och ditt anseende som ledare kommer att öka.

Så vad har du att förlora genom att ställa frågorna som är obekväma? Testa redan idag att ställa en av frågorna till någon i ditt team. Men en brasklapp, du behöver ställa frågan i syfte att du vill veta och är nyfiken på svaret och på personen, och inte ställa frågan i syfte att bli en omtyckt chef.


Det här är något du kan bygga in i företaget, in i affärsidén och in i lönsamheten - för det går!


Så vill du sluta klaga på att det är svårt att rekrytera och börja göra något åt det?


Här finns några till inlägg i ämnet som du nog också tycker är intressanta:




Men vill du göra mer än bara ställa frågorna? Utan göra ett jobb för att satsa på dig som ledare och ditt team för att ni ska få mindre personalomsättning? Mindre konflikter och mindre sjukfrånvaro? - Då går det att läsa mer här: https://www.catrinkeskitalo.com/arbetsmiljo

Eller kontakta mig direkt: info@catrinkeskitalo.com




Med vänlig hälsning,

Catrin Keskitalo,

Arbetsmiljökonsult med fokus på intern social hållbarhet

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page